yunan mitolojisi

kan ve toprak
evrenin yaratılışı (theogony )ile başlayan (titanlar) ve felsefeyle bitiveren mitolojik hikayeler ve inanç sistemi bütünüdür. özellikle olimposlular ve onların düşmanca aile yaşantısı, zeus un insan hayvan ölümlü ölümsüze olan çapkınlıkları ile bilinir.
batı edebiyatı nı en çok etkileyen mitolojidir.
passive
soy ağacı aşağıdaki linkteki gibidir efendim. görüldüğü gibi gayet kim kime dum dumadır.

http://ludios.org/science/greekgods/image
ereshkiga
aratılış mitleriyle başlayan, titanlarla devam eden, ama çogu insan tarafından zeus’tan sonrası bilinen antik yunanların dini sistemidir. zeus’a kadar kolaydır, zeus’tan sonrası zeus’un her gördüğü dişiyle (ganymede istisnası dışında) ilişkiye girmesi sonuçu çorbaya döner. zeusun 78* eşi ve 789* çocuğu vardır, tabi bunların bi kısmı insan bi kısmı yaratıktır, bazıları ise zeus’tan doğar (bkz: athena) (bkz: dionysus) ve çoğu gayrımeşrudur. bunalrın hepsinin de ayrı soyagacı vardı, her bir mitolojik şahısın ayrı hikayesi vardır. hakim olunması (isim benzerlikleri ve kalabalık dolayısıyla) zor bir konu da olsa, dünyanın en güzel hikayelerini barındırır. binyıllar önce böyle bir medeniyetin var olması karşısında insanın ağzı açık kalır.
mad
yunan tanrıları, tanrıçaları ve kahramanları hakkındaki hikayelerden oluşan sözlü edebiyatla yaratılmış ve yaygınlaşmış bir mitolojidir. günümüzde bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hallerinden alıyoruz. tarihciler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için de bazen zamanın sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

genel olarak yunan mitolojisi yakın doğu’daki diğer uygarlıkların mitolojilerinden fazlasıyla etkilenmiştir. kendisi de daha sonraki roma mitolojisini fazlasıyla etkilemiştir. yunan mitolojisindeki efsanelerde çoğu eski yunan tanrıları insan şeklindedir. sfenks gibi bazı istisnalar da zaten yakın doğu ya da anadolu kaynaklı karakterlerdir. yunan tanrılarının yaratılış hikayeleri olabilir ama onlar yaşlanmazlar. tanrılar nerdeyse tüm hastalıklara direnççlidir. ayrıca görünmez olabilir, uzak zamanları çok kısa zamanda seyahat edebilir, haberleri olup olmadan insanlarla konuşabilirler. her tanrının ayrı bir görünüşü, ilgi alanı, kişiliği ve uzmanlık alanı vardır. bu özellikler yöresel olarak da değişmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol